Αρχική Forum Σειρές Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων
Κεντρικό Μενού
Τυχαία ταινία
Mini Chat
Τοπ Σχολιαστές
Κυριακή, 25.03.2018, 07:11
[ New messages · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Τα όνειρα και υποσυνείδητο...!!!
Τα όνειρα και υποσυνείδητο...!!!
kostas-driverDate: Κυριακή, 28.02.2016, 11:37 | Message # 1
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline

Υποσυνείδητο.. Ο ατραγούδιστος ήρωας μας....

Πιστεύατε ότι τα πάντα στο ανθρώπινο μυαλό γίνονται για την συνειδητή σκέψη; Ξανασκεφτείτε το!

Πέρα απ'το να θεωρούνται δεύτερο βιολί στη συνειδητή νόηση, οι υποσυνείδητες διεργασίες σκέψης μπορεί να παίζουν κρίσιμο ρόλο σε πολλές απ'τις πνευματικές ικανότητες που θεωρούμε αποκλειστικά «ανθρώπινες», όπως η δημιουργικότητα, η ισχυρή η συστηματική εκμάθηση και η γλώσσα

Το υποσυνείδητό μας δεν είναι απλά ένας ανοήμων αυτόματος πιλότος που χρειάζεται πάντα και συνεχώς να δαμάζεται απ'τη λογική, αλλά ένας σκόπιμος, ενεργός, και ανεξάρτητος οδηγός στη συμπεριφορά. Με άλλα λόγια... υπάρχει πολύ παραπάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη/νόηση πέρα απ'τη συνείδηση! 

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αξιόπιστη μέθοδος για να ξεχωρίσουμε μια συνειδητή από μια υποσυνείδητη νοητική διεργασία. Μπορούν όμως εύκολα να περιγραφούν από όρους της Ψυχολογίας όπως αυτόματη/ελεγχόμενη (automatic/controlled), ρητή/υπονοούμενη (explicit/implicit), επεισοδιακή/σημειολογική (episodic/semantic), δηλωτική/διαδικασιακή (declarative/procedural), κλπ λίγο πολύ όπως για τη μνήμη.

Οι ευσυνείδητες δηλωτικές σκέψεις είναι αυτές που εύκολα μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια, ενώ οι υποσυνείδητες διαδικασιακές είναι δύσκολο να εκφραστούν. Οι συνειδητές νοητικές διεργασίες αποδιοργανώνονται αν υποχρεωθούμε να επιστήσουμε την προσοχή μας σε κάτι διαφορετικό. Οι υποσυνείδητες (και εξωπυραμιδικές) όχι.

Δύο πράγματα χρειάζονται για συνειδητή επεξεργασία: το ερέθισμα να είναι αρκετά έντονο και να θέσουμε την προσοχή μας σ'αυτό. Το υποσυνείδητο δεν είναι ένα κλειστό κουτί, αντίθετα δουλεύει σα σφουγγάρι και αποθηκεύει-επεξεργάζεται ασυνείδητα όλες τις διεγέρσεις απ'το εξωτερικό κι εσωτερικό περιβάλλον και όταν/αν το ερέθισμα είναι δυνατό ικανά τότε συνειδητοποιούμε την ύπαρξή του.

Με άλλα λόγια το υποσυνείδητο είναι αυτό που παίρνει την τελική απόφαση τι θα γίνει τελικά συνειδητό... το κρυφό εγώ μας!

Το παραπάνω υποστηρίζεται και από το δραματικό ξύπνημα που υπέστη ένας ασθενής που βρισκόταν σε κατάσταση ελάχιστης συνείδησης μετά από διέγερση του εγκεφάλου του. Μια συγκεκριμένη κατηγορία νευρώνων στον θάλαμο, τα calbidin-positive cells, είναι στο στόχαστρο των επιστημόνων από καιρό ως κύτταρα που παίζουν ρόλο στη διεγερτική του φλοιού.

Ίσως τελικά το συνειδητό και το υποσυνείδητο να είναι δύο μέρη του ίδιου συστήματος, αντί για δύο διαφορετικοί «επεξεργαστές σκέψης» που δουλεύουν απλά στο ίδιο μηχάνημα. Σύμφωνα με μια νεότερη θεωρία εγκεφαλικής νόησης που δημοσιεύθηκε στο το μυαλό έχει 4 συστήματα που δουλεύουν συνεργικά για να ελέγξουν τις αποφάσεις μας και τη συμπεριφορά μας.

τον παβλοφιανό διαχειριστή (the Pavlovian controller)τον τελεολογικό διαχειριστή (the goal-directed controller)τον επεισοδιακό διαχειριστή (the episodic controller)τον νοοτρόπο διαχειριστή (the habitual controller)

Το μοντέλο έχει κατά τη γνώμη μου το πλεονέκτημα να δείχνει την ισοβαρή σημασία των δύο τρόπων σκέψης (συνειδητής και υποσυνείδητης). Η υποσυνείδητη σκέψη δεν είναι πλέον το «φτωχό ξαδερφάκι» της λογικής νόησης... απλά είναι ένα ξαδερφάκι με διαφορετικές ικανότητες! ;-)
Φυσικά υπάρχει ζύγιασμα μεταξύ των παραπάνω τεσσάρων συστημάτων, ανάλογα πόσο καλά γνωρίζουμε κάτι. Αλλιώς το διαχειρίζεται ο εγκέφαλος όταν το πρωτομαθαίνουμε αλλιώς όταν πλέον έχουμε γίνουμε experts σ'αυτό. Το αστείο είναι πως υπάρχουν ενδείξεις που δείχνουν πως εν τέλει μπορεί η υποσυνείδητη σκέψη μας (αυτό που λέμε "gut instict") μπορεί τελικά να μας οδηγεί σε σωστές αποφάσεις, καλύτερα από [και χωρίς] την επικουρική δράση του φίλτρου της λογικής.
Το σίγουρο είναι πως η υποσυνείδητη σκέψη είναι η πηγή της έμπνευσής μας έχοντας κεντρικό ρόλο στη δημιουργικότητά μας. Το παίχνίδι γίνεται στην ικανότητα του εγκεφάλου ν'αλλάζει «ταχύτητα» ανάμεσα στη συνειδητή και υποσυνείδητη διεργασία των σκέψεων. Το αρχικό στάδιο της έμπνευσης (με έντονα μόνο τα άλφα κύματα στον ηλεκτροεγκεφαλογράφο, δείγμα της περιορισμένης φλοιικής δραστηριότητας) που ακολουθείται απ'αυτό της επεξεργασίας (συνειδητή ανάλυση και αξιολόγηση των ιδεών στον φλοιό). Τα άτομα με τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σταδίου είναι τα πιο δημιουργικά.
Οι υποσυνείδητες πληροφορίες σε ιδιαίτερα δημιουργικούς ανθρώπους κατά κάποιο τρόπο ξεχειλίζει (overs****) στη συνείδηση-λογική, δίνοντάς τους σαφώς μεγαλύτερα νοητικά αποθέματα απ'τα οποία μπορούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.
Το είδος της έμπνευσης που έρχεται με τη λεγόμενη «φλασιά» όμως δεν είναι μόνο για τη δημιουργικότητα. Είναι άκρως σημαντικό και για τη μνήμη. Πολλές φορές μας έχει τύχει να μη θυμόμαστε κάποιου το όνομα και αφήνουμε το πρόβλημα στο υποσυνείδητο, για αργότερα, μέχρι να μας έρθει όταν δεν θα το σκεφτόμαστε ενεργώς.
Τελικά μήπως όλα αυτά δείχνουν πως το υποσυνείδητο είναι μια πάρα πολύ σημαντική πτυχή της ανθρωπιάς μας; Το είδος μας φημίζεται για την εξαιρετική του ικανότητα να μαθαίνει νέα κόλπα οπότε το υποσυνείδητο, στο ρόλο του «νοοτρόπου διαχειριστή» που προωθεί η νέα 4τμηματική θεωρία, μας βοηθάει να τελειοποιήσουμε-συνηθίσουμε μια τέχνη ή ικανότητα: από ένα απλό εργαλείο για χειρονακτική δουλειά έως την προσωδία κατά την απεγγελία ενός έπους.
Στο παραπάνω προτέρημα προστίθεται και η μοναδική ανθρώπινη ικανότητα της γλώσσας που δίνει στο είδος μας την ανεπανάληπτη δυνατότητα να ενισχύει τον «τελεολογικό διαχειριστή» ώστε να έχει ακόμα μεγαλύτερο υπόστρωμα να δημιουργήσει/κατανοήσει/τελειοποιήσει επαναλαμβανόμενες ικανότητες (habitual skills).
Τέλος, σημαντικά ερωτήματα γενούνται καθώς ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα για τον σχετικά άγνωστο κόσμο του υποσυνείδητου; Άραγε ποιά είναι τα πορίσματα απ'τη συγκριτική μελέτη του υποσυνείδητου του ανθρώπου με των άλλων ζώων; Υπάρχει «ανώτερο υποσυνείδητο» όπως υπάρχει «ανώτερη συνείδηση»; 
Το σίγουρο είναι ένα: το υποσυνείδητό μας ειναι πολύ πιο «έξυπνο» απ'όσο φανταζόμασταν... :-)

πηγη: freeneuron.blogspot.com
vickypapDate: Δευτέρα, 29.02.2016, 01:25 | Message # 2
Group: Vip
Messages: 3
Status: Offline
Προσωπικά θα σου πω το εξής:Δεν βλέπω να υπάρχει υποσυνείδητο...Έχει κρυφτεί πολύ καλά λόγο του ότι δεν υπάρχει μυαλό πλέον κ το μόνο που ενδιαφέρονται ένα μεγάλο ποσοστό είναι το σεξ,η κουτοπονηριά,η αναισθησία κλπ...Ευχαριστώ εκ των προτέρων biggrin
kostas-driverDate: Δευτέρα, 29.02.2016, 18:47 | Message # 3
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline
vickypap
Δεν θα διαφωνήσω σ' αυτά που λες...
Έχουμε γίνει (ανθρωποφάγοι) κατα κάποιο τρόπο...
Αλλά δεν παύει να υπάρχουν "σωστοί" άνθρωποι εκεί έξω...
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε στην <<σωστή>> κατεύθυνση...  smile
vickypapDate: Δευτέρα, 29.02.2016, 21:59 | Message # 4
Group: Vip
Messages: 3
Status: Offline
Οι μόνοι σωστοί είναι οι σκορπίνες
kostas-driverDate: Δευτέρα, 29.02.2016, 23:09 | Message # 5
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline
vickypap,
Όπως λέει και η παροιμία:  Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει...  :D
Πάντα με χαμόγελο και χιούμορ, μην "παρεξηγηθεί" κατά λάθος  ο γραπτός ο λόγος...  ;)

Μου έδωσες και <<κίνητρο>>  να ανεβάσω κάτι σχετικό με ζώδια...
(Εκεί να σε δω...) biggrin


Message edited by kostas-driver - Δευτέρα, 29.02.2016, 23:14
vickypapDate: Τρίτη, 01.03.2016, 00:16 | Message # 6
Group: Vip
Messages: 3
Status: Offline
Κάνε το θα εχει πλακα για οσους ειναι υδροχοοι...χαχααχαχαχαχαχα
tarantulaDate: Τρίτη, 01.03.2016, 10:49 | Message # 7
Group: Vip
Messages: 765
Status: Offline
Quote
Κάνε το θα εχει πλακα για οσους ειναι ...


Εγώ λέω να το αφήσουμε αορίστως... Θα πάρει περισσότερα ζώδια η μπάλα...

vickypap, εσένα πολύ σε συμπάθησα!!!
  wink biggrin


Message edited by tarantula - Τρίτη, 01.03.2016, 10:50
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Τα όνειρα και υποσυνείδητο...!!!
Page 1 of 11
Search:

Εγγραφή
Τυχαίες Σειρές
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Forum
Πρόσφατα σχόλια