Αρχική Forum Σειρές Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων
Κεντρικό Μενού
Τυχαία ταινία
Mini Chat
Τοπ Σχολιαστές
Πέμπτη, 22.03.2018, 11:51
[ New messages · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 11
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Το βραχιολάκι του Μαρτίου....
Το βραχιολάκι του Μαρτίου....
kostas-driverDate: Τρίτη, 01.03.2016, 21:43 | Message # 1
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline
Το βραχιολάκι του Μαρτίου - Η ιστορία και το έθιμο του <<Μάρτη>>!Κόκκινη κλωστή δεμένη... στο χέρι βάζουμε σήμερα πρώτη ημέρα του Μαρτίου – Τι δείχνει το έθιμοΟ Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada....gLi6PUS

 

Οι Δρίμες του Μάρτη..

Οι Δρίμες του ΜάρτηΗ παράδοση θεωρεί τις Δρίμες ως ημέρες γρουσούζικες και κακότυχες, τις λεγόμενες και ως αποφράδες. Θεωρείται ότι δαιμονικά όντα τριγυρίζουν τον κόσμο αυτές τις ημέρες και έκαναν κακό σε όποιον συναντούσαν. Δρίμες είναι όλο το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι και τον Αγιασμό των Φώτων (την περίοδο δηλαδή  που αλωνίζουν οι Καλικάντζαροι), όλα τα Σάββατα του Μαρτίου, όλες οι Δευτέρες του Αυγούστου, οι έξι πρώτες ημέρες τ' Αυγούστου (τις ημέρες που κοιτάνε τα ημερομήνια), οι τρεις πρώτες αλλά και οι τρεις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου (που λέγονται και ημέρες της γριάς)Αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προφυλαχτούν για να μην πάθουν κανένα κακό, είτε αυτοί οι ίδιοι, είτε η οικογένεια και το βιός τους. Έμεναν λοιπόν στα σπίτια τους, δεν πήγαιναν στα χωράφια, και δεν έκαναν καμιά δουλειά που μπορούσε να γίνει άλλες ημέρες. Όποιος πήγαινε για δουλειά πάθαινε κάποιο ατύχημα. Εάν πήγαινες στα χωράφια, η σοδειά θα καταστρεφόταν. Ό,τι πλύνεις αυτές τις ημέρες θα λειώσει, όσα ξύλα και να κόψεις θα σαπίσουν, αν λουστείς θα πάθεις κακό. Γι' αυτό ή αποφεύγουν ολότελα να πλύνουν τις μέρες αυτές ρούχα ή, αν πλύνουν, ρίχνουν στο νερό πέταλο, γιατί το σίδερο, όπως πιστεύεται, είναι γιατρικό και αποτρέπει τα δαιμόνια.

 

Η κατεργαριά του Μάρτη...

Στα πολύ παλιά χρόνια ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του έτους. Μια κατεργαριά όμως που έκαμε σε βάρος των άλλων μηνών που ήταν τα αδέλφια του στάθηκε αιτία για να του πάρει την πρωτοκαθεδρία ο Γενάρης.«Μια φορά κι έναν καιρό αποφασίσανε οι δώδεκα μήνες να φτιάξουνε κρασί σε ένα βαρέλι ώστε να μπορούν να πίνουν όποτε τους ερχόταν η όρεξη.Έτσι λοιπόν είπε ο Μάρτης:
- Εγώ θα ρίξω πρώτος μούστο στο βαρέλι για να γίνει κρασί και ύστερα ρίχνετε κι εσείς.
- Καλά, ρίξε εσύ πρώτος του είπαν οι άλλοι.Ετσι και έγινε. Έριξε πρώτα εκείνος στο βαρέλι το μούστο και ύστερα ακολούθησαν και οι άλλοι μήνες.Όταν λοιπόν ζυμώθηκε ο μούστος και έγινε το κρασί, είπε πάλι ο Μάρτης.
- Εγώ που έριξα πρώτος το μούστο, πρώτος θ' αρχίσω και να πίνω.
-Βέβαια, είπαν οι άλλοι, έτσι είναι το σωστό.Έτσι λοιπόν τρύπησε το βαρέλι στο κάτω μέρος, και άρχισε να πίνει, ως που ήπιε όλο το κρασί και δεν άφησε ούτε στάλα. Κατόπιν ήρθε η σειρά του Απρίλη να πάει να πιεί κρασί. Πηγαίνει και το βρίσκει άδειο. Θυμώνει, το λέει στους άλλους. Τ' ακούνε εκείνοι θυμώνουνε και σκέφτωνται τι να κάνουν. Συμφωνούν όλοι λοιπόν να τον τιμωρήσει ο Γενάρης που ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός. Τον πιάνει λοιπόν ο Γενάρης και του τραβάει ένα γερό χέρι ξύλο. Του αφαιρεί και το πρωτείο που είχε, να αρχίζει δηλαδή το έτος κάθε Μάρτη, και έγινε να αρχίζει το έτος από το Γενάρη.Από τότε όταν ο Μάρτης θυμάται το παιχνίδι που έκανε στα αδέλφια του και τους ήπιε όλο το κρασί, γελάει και ο καιρός ξαστερώνει. Όταν πάλι θυμάται το ξύλο που έφαγε κλαίει και βρέχει».Η παράδοση, που με μικρές παραλλαγές τη συναντάμε και αλλού είναι αιτιολογική και σκοπεύει στην εξήγηση της ακασταστασίας του καιρού που συνήθως χαρακτηρίζει το Μάρτη.

 

Η γυναίκα του Μάρτη...

Το ίδιο φαινόμενο εξηγούν και άλλες παραδόσεις που αναφέρονται στη γυναίκα του Μάρτη.Κάποτε οι μήνες αποφάσισαν να παντρευτούν. Ο καθένας βρήκε μια γυναίκα που του άρεσε και την παντρεύτηκε. Ο Μάρτης δε φρόντισε το ζήτημα μόνος του και έβαλε προξενητάδες να του βρούνε μια γυναίκα. Εκείνοι του φέρανε μια κοπέλα η οποία ήταν τυλιγμένη με ένα μαντίλι και του είπαν ότι είναι πολύ όμορφη. Ευκολόπιστος όπως ήταν, την παντρεύτηκε.
Όταν όμως έμειναν μόνοι και έβγαλε το μαντίλι της, τι να δει; Δεν υπήρχε πιο άσχημη στον κόσμο!Από τότε κάθε φορά που τη θυμόταν άστραφτε, βροντούσε, έβρεχε, έριχνε μπόρες, έκανε παγωνιές. Μόνο όταν ξεχνιόταν μερικές φορές, ηρεμούσε, γαλήνευε κι έκανε καλό καιρό!Στη Μεσσηνία, λόγου χάρη, λένε ότι η γυναίκα που παντρεύτηκε ο Μάρτης, από μπροστά ήταν πολύ άσχημη, ενώ από πίσω ήταν πολύ όμορφη. Όταν ο Μάρτης τη βλέπει καταπρόσωπο κλαίει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως την κοιτάζει από τις πλάτες ευχαριστιέται και ο καιρός καλοσυνεύει.
Γι' αυτό λέγεται και η παροιμία: «Ο Μάρτης πότε κλαίει και πότε γελάει».Σε άλλες περιοχές η παράδοση θέλει το Μάρτη νε έχει δύο γυναίκες, τη μια πολύ όμορφη και φτωχή και την άλλη πολύ άσχημη και πλούσια. Ο Μάρτης κοιμάται στη μέση και όταν γυρίζει κατά την άσχημη, κατσουφιάζει και ο καιρός χαλάει, όταν όμως γυρίζει κατά την όμορφη, χαίρεται και γελάει, και ο καιρός είναι καλός. ζεστός με ήλιο. Τις περισσότερες φορές όμως γυρίζει κατά την άσχημη επειδή αυτή είναι η πλούσια που τρέφει και την φτωχή, την όμορφη.

 

Η παράδοση της λιθωμένης γριάς...

Τα απρόοπτα της βαρυχειμωνιάς που συνήθως επιφυλάσσουν οι τελευταίες ημέρες του Μάρτη, οι «μέρες της γριάς» όπως λέγονται, θέλει να εξηγήσει η παράδοση της «λιθωμένης γριάς»."Ητανε μια φορά μια γριά κι είχε κάτι κατσικάκια. Ο Μάρτης τότε είχε εικοσιοχτώ ημέρες και ο Φλεβάρης τριανταμία.Ήρθε λοιπόν εκείνη την εποχή ο Μάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα και η γριά από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα πράματα της, ξεγελάστηκε και είπε:
«Πρίτσι Μάρτη μου, στην πομπή σου. Μπήκες, βγήκες τίποτα δε μου έκανες. Τα αρνάκια και τα κατσικάκια μου τα ξεχείμασα».Τότε ο Μάρτης πείσμωσε και δανείστηκε τρεις ημέρες απ' το Φλεβάρη και έριξε χιόνια πολλά.
Ήταν τόσο άσχημος ο καιρός, που η γριά και τα ζωντανά της πέτρωσαν από το κρύο.Για αυτό που έπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Μάρτη τις λένε ημέρες των γριών.Σε κάποια χωριά ονοματίζουνε κάθε μία από αυτές τις ημέρες με το όνομα μίας από τις πιο ηλικιωμένες γριές του χωριού. Αν τύχει καλή ημέρα θεωρούν πως η γριά είναι καλή, ενώ αν τύχει κακοκαιρία λένε πως έγινε από την κακία της γριάς.Από τότε λένε ότι έχει ο Μάρτης τριανταμία ημέρες και ο Φλεβάρης εικοσιοχτώ. Για αυτό άλλωστε το λένε κουτσό και κουτσοφλέβαρο.


Message edited by kostas-driver - Τρίτη, 01.03.2016, 22:06
orgasmologosDate: Τετάρτη, 02.03.2016, 00:31 | Message # 2
Group: χρήστες
Messages: 3
Status: Offline
kostas-driver, θα ήταν καλό πριν κάνουμε copy paste ότι ασυναρτησία κυκλοφορεί στα blogs να δούμε την ταινία
Idiocracy (2006).
Εκτός αν πιστεύεις οτι μια σαύρα μπορεί να απαγάγει τον Ιησού!
Όσο για το πραγματικό έθιμο είναι αρχαίο Ελληνίκο (όπως τα πάντα σε αύτο τον πλανήτη). Στην αρχαία (και αγροτική Ελλάδα) που δεν υπήρχαν babysitters και daycare, για να πάνε στα χωράφια αφήναν τα παιδία σε μια από τις γυναίκες του οικισμού ( καλομάνα στα ποντιακά). Αυτή έδενε στα χεράκια τους μια κόκκινη και μια άσπρη κλωστή. Όταν η άσπρη κλωστή κιτρίνιζε από τον ήλιο τα μάζευε στην σκιά για να μην πάθουν ηλίαση! Αυτό γινόταν όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι απλά ξεκινούσε με τις πρωτες ζέστες γι αυτό και ονομάζετε "Μάρτης".
kostas-driverDate: Τετάρτη, 02.03.2016, 22:00 | Message # 3
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline
orgasmologos,  (Για τις ασυναρτησίες... "Τις σαύρες τις αφήνω σε σένα"... wink )
Στο μνμ σου γράφεις.. 
Quote
Όσο για το πραγματικό έθιμο είναι αρχαίο Ελληνίκο
Δεν διαφωνώ...
Η "ασυναρτησία" μου...

Quote
Τι δείχνει το έθιμο Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. <<Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.>>

Θα σου πω και το εξής: Σε κάθε περιοχή της Ελλάδος ήθη και έθιμα διαφέρουν λίγο ή πολύ...
(Και προς θεού μην διανοηθείς να αφήσεις κανένα παιδάκι στον ήλιο περιμένοντας πότε θα αλλάξει χρώμα ο μάρτης στο χεράκι του...)


Για όλα τα υπόλοιπα: Της δρίμες, - την κατεργαριά, - η γυναίκα του μάρτη, - και την παράδοση της λιθωμένης γριάς, ίσως να μην θυμάσαι από το δημοτικό αλλά τα διαβάζαμε ως παραμυθάκια... ;)

Ρίξε μια ματιά κ' εδώ:  http://teniesonline.ucoz.com/forum/21-449-1
Θα το βρεις ενδιαφέρον πιστεύω "συνονόματε"... :)


Message edited by kostas-driver - Τετάρτη, 02.03.2016, 22:01
orgasmologosDate: Πέμπτη, 03.03.2016, 00:17 | Message # 4
Group: χρήστες
Messages: 3
Status: Offline
kostas-driver,
λυπάμαι που τελικά ασπάζεσαι τις ασυναρτήσειες μιας ΄'πληρωμένης πένας" ως δικές σου.
"Τι δείχνει το έθιμοΟ Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά" . Εδώ εξομειώνει την ιστορίκη Ελληνίκη αληθεία της Ιπποκρατικής προληπτικής ιατρικής σε "βαλκανική" !
" Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα" εδώ ακριβώς "διαγράφει" την ιστορική αλήθεια με την λέξη
" Πιστεύεται"... Μια μικρή προτασούλα για τα Ελευσίνια και ένα ολόκληρο άρθρο για τους βόρειους "γείτονες"... χμ..χμ..

"Για όλα τα υπόλοιπα: Της δρίμες, - την κατεργαριά, - η γυναίκα του μάρτη, -
και την παράδοση της λιθωμένης γριάς, ίσως να μην θυμάσαι από το
δημοτικό αλλά τα διαβάζαμε ως παραμυθάκια... ;)"
Αύτα είναι δεισιδαιμονίες Κώστα μου και όχι έθιμα..


Added (03.03.2016, 00:17)
---------------------------------------------
 http://www.iefimerida.gr/news....apo-tin

 http://www.palo.gr/koinoni....4148914

https://www.google.gr/search?q=%CE%9F+.....

Αυτή ειναι η πραγματική διαφορά ενός πολιτισμένου Ελληνικού λαού με τους βόρειους "γείτονες".
SoullessRiderDate: Πέμπτη, 03.03.2016, 00:36 | Message # 5
Group: moderator
Messages: 236
Status: Offline
Quote

με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα

"Πιστεύεται" ίσως γιατί δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις....
και μπορεί να υπάρχουν κείμενα, εικόνες κλπ, αλλά αυτόπτης ζωντανός μάρτυρας δεν υπάρχει.
Οπότε με έναν ευγενικό τρόπο, το κείμενο αφήνει ένα ποσοστό / μια πιθανότητα λάθους,
αν δηλαδή με κάποιο τρόπο αποδειχτεί πως δεν έχει εκεί τη ρίζα του....

Αλλά μέχρι να αποδειχτεί κάτι άλλο, είναι κοινή πίστη πως......

Έχει ρίζες / καταγωγή από την Αρχαία Ελλάδα και έχει διαδοθεί στα Βαλκάνια....
Διαβάζω κάτι λάθος ???????

Γιατί πρέπει να ψάχνουμε για κρυφά μηνύματα, συνωμοσίες, υπόγεια ρεύματα, τρύπες και πυξ λαξ,
σε ένα τόσο απλό κείμενο μέσα σε ένα φόρουμ ιστοσελίδας ταινιών, σε τομέα γενικής / ανάλαφρης συζήτησης.....???

Δεν είμαστε δα και στο σχολείο,
να διαβάζουμε από επίσημο βιβλίο διδασκαλίας του ελληνικού κράτους για την ιστορία του
το ψέμα πως τάχα η σφαγή ήταν συνωστισμός....
kostas-driverDate: Πέμπτη, 03.03.2016, 01:14 | Message # 6
Group: Σύμβουλος Ταινιών
Messages: 261
Status: Offline
orgasmologos,

Code
"[b]Για όλα τα υπόλοιπα: Της δρίμες, - την κατεργαριά, - η γυναίκα του μάρτη, -

Είδες να γράφω κάπου την λέξη "έθιμα" στο συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεις?????

Θα πω το εξής, μην διαβάζεις <<επιλεκτικά ότι σε βολεύει>>...
Και δεν ασπάζομαι ΚΑΜΙΆ πένα φίλε μου, αντίθετα με σένα και τα λινκ που έβαλες στο μνμ σου...   :)


Και να γνωρίζεις αυτό: Στο forum μπορούνε  ΌΛΟΙ να γράψουν αυτό που θέλουν, και εσύ αν έχεις ή θέλεις να αναρτήσεις κάτι
μπορείς ελεύθερα... Δεν είναι αποκλειστικά για "κάποιους ή λίγους"....
Και για να κλείνει το θέμα, προσωπικά δεν έχω να κερδίσω τίποτα από όλα αυτά...
Ούτε έχω την διάθεση να έρχομαι σε αντιπαράθεση με κανέναν...
Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να δω σύντομα και μια δική σου ανάρτηση στο forum, θα χαρώ πολύ και ευχαρίστως θα την διαβάσω...
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΝΟΙΞΗ...   :)


Message edited by kostas-driver - Πέμπτη, 03.03.2016, 11:14
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Το βραχιολάκι του Μαρτίου....
Page 1 of 11
Search:

Εγγραφή
Τυχαίες Σειρές
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Forum
Πρόσφατα σχόλια