Αρχική Forum Σειρές Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων
Κεντρικό Μενού
Τυχαία ταινία
Mini Chat
Τοπ Σχολιαστές
Σάββατο, 24.02.2018, 19:57
[ New messages · Forum rules · Search · RSS ]
Page 1 of 212»
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Φιλοσοφικό Ερώτημα: Τα όρια! (Τα όρια έχουν άραγε όρια?)
Φιλοσοφικό Ερώτημα: Τα όρια!
txc2004Date: Παρασκευή, 09.09.2016, 02:29 | Message # 1
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
   
Φιλοσοφικό Ερώτημα: Τα όρια!
Τα όρια έχουν άραγε όρια?


Τα όρια έχουν άραγε όρια? Και αν ναι, τότε ο εαυτός τους είναι το όριο των ορίων τους?!!!

Λογικά ναι!

Αν λοιπόν ο εαυτός τους είναι το όριο τους, σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά, είναι ακίνητα!

Εφόσον λοιπόν είναι ακίνητα... πως μπορούν και γίνονται εμπόδιο(όριο) για τόσους και τόσους αφού δεν κινούνται από την θέση τους...

Επομένως όχι μόνο δεν μπορούνε να πάνε κάπου, αλλά δεν μπορούν να βρίσκονται και σε πολλά μέρη ταυτόχρονα!

Συνεπώς είναι απατηλό να λέμε και να δικαιολογούμαστε με το ότι υπάρχουν όρια, γιατί στην πραγματικότητα δεν υφίστανται και είναι μόνο μια προέκταση της φαντασίας μας...
Q.E.D. =  Quod Erat Demonstrandum = Και έτσι αποδεικνύετε!
Attachments: 5190782.jpg(48Kb)


Message edited by txc2004 - Παρασκευή, 09.09.2016, 09:39
NoSFeRaTuSDate: Παρασκευή, 09.09.2016, 11:18 | Message # 2
Group: Vip
Messages: 130
Status: Offline
txc2004, Α ρε φιλόσοφε της ιστοσελίδας μας  εσύ και ο Ηρόδοτος  wink
txc2004Date: Παρασκευή, 09.09.2016, 11:54 | Message # 3
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
NoSFeRaTuS, Χαχαχα!

Ε, δεν είχα ύπνο το χτες το βράδυ και λέω τι να κάνω, τι να κάνω, ας λύσω ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος...

Αρχικά πήγαινα να λύσω το γνωστό φιλοσοφικό ερώτημα: "Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα...", αλλά λέγετε πως έχει απαντηθεί...

Έτσι λοιπόν το άφησα στην άκρη μέχρι να τεκμηριώσω αν είναι σωστή η απάντηση που έχει δοθεί και έτσι λοιπόν καταπιάστηκα με το παραπάνω θέμα, που ναι μεν δεν είναι γνωστό σαν ερώτημα αλλά απασχολεί πολύ κόσμο...Message edited by txc2004 - Παρασκευή, 09.09.2016, 11:57
NoSFeRaTuSDate: Παρασκευή, 09.09.2016, 14:22 | Message # 4
Group: Vip
Messages: 130
Status: Offline
txc2004, Καλά έκανες άντε και εις ανώτερα!!!!!!
mrjohnesDate: Σάββατο, 10.09.2016, 21:34 | Message # 5
Group: Vip
Messages: 27
Status: Offline
txc2Quote
Quote txc2004 ()
Τα όρια έχουν άραγε όρια? Και αν ναι, τότε ο εαυτός τους είναι το όριο των ορίων τους?!!!Λογικά ναι!

Αν λοιπόν ο εαυτός τους είναι το όριο τους, σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάνε πουθενά, είναι ακίνητα!

Ξεκινάς από λάθος υποθέσεις - αξιώματα και καταλήγεις σε σωστά συμπεράσματα.
1.) υποθέτεις ότι τα όρια είναι οντότητες, όμως τα όρια δεν μπαίνουν από μόνα τους, κάποιος τα βάζει, ή τα υποθέτει.
1α) εάν είναι όντως οντότητες, τότε λειτουργούν αυτοβούλως, οπότε ΚΑΙ ΔΕΝ έχουν όρια, ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ, όπως λες, να μετακινούνται.
1β.) εάν δεν είναι οντότητες, τότε αυτός που τα βάζει ορίζει τα όριά τους, και την μετακίνηση ή μετατόπιση αυτών.

Quote txc2004 ()
Εφόσον λοιπόν είναι ακίνητα... πως μπορούν και γίνονται εμπόδιο(όριο) για τόσους και τόσους αφού δεν κινούνται από την θέση τους...Επομένως όχι μόνο δεν μπορούνε να πάνε κάπου, αλλά δεν μπορούν να βρίσκονται και σε πολλά μέρη ταυτόχρονα!

Όπως είπα και παραπάνω, εάν είναι αυτόβουλες οντότητες τότε είναι αεικίνητα. Εάν δεν είναι αυτόβουλα τα όρια, τότε ο καθένας βάζει, ή υποθέτει τα δικά του όρια, επομένως, έχουμε διαφορετικά όρια για κάθε άνθρωπο. Ακόμα όμως και αν βάλω, εγω π.χ. κάποιο όριο σε εσένα, δεν σημαίνει ότι αυτό το όριο είναι απαραίτητα και δικό σου. Εσύ μπορεί να το ξεπεράσεις πολύ εύκολα, γιατί πολύ απλά δεν αποτελεί μέρος των ΔΙΚΩΝ ΣΟΥ ορίων.

Σχετικά με την τελευταία σου διπλή υπόθεση-πρόταση, θα σε λυπήσω αλλά έχεις άδικο ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. Εξηγούμαι:
Εάν τα όρια είναι αυτόβουλα, τότε μιλάμε για αληθινές υπάρξεις, οπότε κάνουν ό,τι θέλουν, πάνε όπου θέλουν. Και επειδή το όριο, και στα μαθηματικά, ορίζεται ως ευθεία γραμμή, τότε θα σου πω πως, "η γραμμή είναι το ίχνος που αφήνει η κίνηση ενός σημείου". Το σημείο μπορεί να βρίσκεται παντού και πουθενά, πάντα και ποτέ, και όλα αυτά μάλιστα ταυτόχρονα.
Εάν τα όρια δεν είναι αυτόβουλα, και υποθέτονται από τον καθένα μας ξεχωριστά, τότε εξ ορισμού είναι προΐον φαντασίας, και ως γνωστόν η φαντασία ούτε οριοθετείται, ούτε μένει στάσιμη.

Σωστά κατάληξες, λοιπόν σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά ξεκίνησες με όλες τις λάθος υποθέσεις.
Να 'σαι καλά πάντως που το δημοσίευσες, και με "εξανάγκασες" να σκεφτώ.
txc2004Date: Σάββατο, 10.09.2016, 22:37 | Message # 6
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
mrjohnes,

Ωραία και ενδιαφέρουσα η σκέψη σου...

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να έχει ένα ύφος σπαζοκεφαλιάς για τον εγκέφαλο, γι αυτό και το έγραψα κατά αυτό το τρόπο. Γι αυτούς που ξέρουν ήθελα να μοιάζει με τα Κοάν του Ζεν.

---

Από πάνω απάντησα από φιλοσοφικής πλευράς, αλλά ας το δούμε και από την μαθηματικολογική πλευρά. Όπως λέει ο Αϊνστάιν όλα είναι σχετικά, σε σχέση με τι λοιπόν είναι λάθος οι υποθέσεις μου?

(Προσοχή! Δεν το λέω για να κάνουμε αντιπαράθεση και λογομαχία, απλώς εκφράζω ελεύθερα τις σκέψεις μου!)

Σε σχέση με τις δικές σου αντιλήψεις/γνώσεις/λογική ίσως να φαίνεται λάθος, αλλά με τον δικό μου τρόπο σκέψης την δική μου λογική, για εμένα μου φαίνεται σωστό και εφόσον αυτός ο τρόπος σκέψης με βοηθάει να έχω το σωστό αποτέλεσμα, αυτό μου επιβεβαιώνει ότι δουλεύει και ας είναι διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας.

Π.χ. Ας πούμε ότι έχουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα: κάποιος που είναι καλός με τα μαθηματικά ίσως να το λύση απευθείας με τον νου του, άλλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αριθμομηχανή, άλλος πετραδάκια, τα δάχτυλα, εφόσον δεν γίνεται στα πλαίσια κάποιου διαγωνισμού για το ποιος θα το λύση πιο γρήγορα με τον πιο αποδοτικό τρόπο, δεν έχει σημασία πως θα το λύσει αρκεί να το λύση!

---

Αρχή, Υπόθεση, ξέρω τι είναι!

Η Αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι είναι Αξίωμα από μαθηματικής πλευράς και έτσι το έψαξα!

Από ότι κατάλαβα Αρχή, Υπόθεση, Αξίωμα, είναι ένα και το αυτό!

Εάν είναι σωστό το σχετικό άρθρο στην Βικιπαίδεια, λέει ότι υπάρχουν και τα μη-λογικά αξιώματα και όπως τα λογικά αξιώματα δεν είναι απαραίτητο να επαληθεύονται και χρησιμεύουν ως αρχή για το συμπέρασμα άλλων προτάσεων με λογικό τρόπο...

Έτσι λοιπόν με βάση το παραπάνω, θα μπορούσα να πω ότι αυτά που ανέφερες ως λάθος υποθέσεις - αξιώματα, για μένα είναι τα μη λογικά αξιώματα που με βοήθησαν να επαληθεύσω το λογικό συμπέρασμα ότι ναι, τα όρια στην πραγματικότητα δεν υφίστανται και είναι μόνο μια προέκταση της φαντασίας μας...!

---

Δεν εθεάθης τόσες μέρες και νόμιζα ότι σου αρέσουν μόνο τα μαθηματικά...
Πάντως μου αρέσει που σε βλέπω να καταπιάνεσαι και επί του φιλοσοφικού!Message edited by txc2004 - Κυριακή, 11.09.2016, 21:01
AristedDate: Κυριακή, 11.09.2016, 01:58 | Message # 7
Group: χρήστες
Messages: 2
Status: Offline
χμμμ ενδιαφερον...

Μου θυμιζει συζητησεις του τυπου ποιος ειναι πανω απο το Θεο (αν υπαρχει Θεος), η αν ο Θεος ειναι ο ιδιος πανω απο ολα ακομα και απο τον ιδιο του τον εαυτο...
Πιστευω πως τα ορια λοιπον δεν εχουν δικα τους ορια οπως και ο Θεος δεν υποκειται κατω απο κανεναν, τουλαχιστον συμφωνα με την κοινη γνωμη και την θρησκεια μας, ειναι το ανωτατο- υπερτατο ον! Σκεφτομαι λοιπον το οριο ως μια οντοτητα ( Θεος ) και ερχομαι στο συμπερασμα οτι το οριο οπως και ο Θεος δεν εχει κατι κατω απο το οποιο να υποκειται..

Αυτα... καληνυχτα!!!

Added (11.09.2016, 02:58)
---------------------------------------------
χμμμ ενδιαφερον...

Μου θυμιζει συζητησεις του τυπου ποιος ειναι πανω απο το Θεο (αν υπαρχει Θεος), η αν ο Θεος ειναι ο ιδιος πανω απο ολα ακομα και απο τον ιδιο του τον εαυτο...
Πιστευω πως τα ορια λοιπον δεν εχουν δικα τους ορια οπως και ο Θεος δεν υποκειται κατω απο κανεναν, τουλαχιστον συμφωνα με την κοινη γνωμη και την θρησκεια μας, ειναι το ανωτατο- υπερτατο ον! Σκεφτομαι λοιπον το οριο ως μια οντοτητα ( Θεος ) και ερχομαι στο συμπερασμα οτι το οριο οπως και ο Θεος δεν εχει κατι κατω απο το οποιο να υποκειται..

Αυτα... καληνυχτα!!!

txc2004Date: Κυριακή, 11.09.2016, 11:43 | Message # 8
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
Aristed,

Ναι, μπράβο! Τέτοιο ύφος έχει το ερώτημά μου και όπως αναφέρω στην προηγούμενη απάντησή μου τώρα που πλέον την επεξεργάστηκα θυμίζει Κοάν.

Το ερώτημα με τον Θεό είναι ωραίο και από τα μεγαλύτερα θέματα, ίσως να το ανοίξουμε άλλη φορά...

Λοιπόν, παραπάνω το ερώτημα: αν "τα όρια έχουν όρια" το χρησιμεύει για να μας αποδείξει αν τα όρια τα οποία θέτουν οι άνθρωποι είναι τελικά προϊόν της φαντασίας τους...

Σύμφωνα με την δική σου γνώμη/γνώση/φιλοσοφία μας απάντησες ότι: "Πιστεύω πως τα όρια λοιπόν δεν έχουν δικά τους όρια..."

Αλλά δεν μας απάντησες στο τελικό ερώτημα, περιμένουμε...

Αλλά όχι μόνο με ένα ναι ή όχι θέλουμε και το γιατί...

Message edited by txc2004 - Κυριακή, 11.09.2016, 15:26
AristedDate: Κυριακή, 11.09.2016, 12:49 | Message # 9
Group: χρήστες
Messages: 2
Status: Offline
Πιστευω πως υπαρχουν πολλων ειδων ορια... Πχ: κοινωνικα και ηθικα!

Ειναι δυο εντελως ξεχωριστα όρια καθως η κοινωνια μας οριοθετει με νόμους - κανονες, τα ορια αυτα λοιπον εχουν δικα τους ορια καθως ειναι γραμμενα σε χαρτι ειναι κατι που υφισταται ,ειναι απτο και για να μεταβληθουν χρειαζονται νομικες γραφειοκρατικες διαδικασιες κτλπ κτλπ!  Ενω απο την αλλη τα ηθικα μας ορια δεν τα τοποθετει η κοινωνια μας αλλα εμεις οι ιδιοι. Νομιζω πως το φιλοσοφικο ερωτημα λοιπον ''αν τα ορια εχουν ορια'' αναφερεται στα ορια που βαζουμε εμεις οι ιδιοι και οχι που μας επιβαλλει καποιος αλλος. Ετσι λοιπον θα κανω μια αλλη ερωτηση: ''Η φαντασια μας εχει ορια?''. Η απαντηση σε αυτο το ερωτημα ειναι σιγουρα οχι, αυτο ειναι κατι γνωστο απο ολους μας εδω. Η φαντασια του ανθρωπου δεν μπορει να οριοθετηθει με κανεναν τροπο!
Τα ορια ποιος τα τοποθετει?? Εμεις οπως ειπαμε και πιο πανω και εμεις με ποιο μεσο τα τοποθετουμε? Με τη φαντασια μας! Και η φαντασια μας οπως προειποαμε δεν εχει ορια αρα και τα ορια δεν εχουν ορια. 

Βεβαια θα ηθελα να προσθεσω οτι ο καθε ανθρωπος σαν ατομο εχει τα δικα του συγκεκριμενα ορια τα οποια εχουν δικα τους ορια, καθως τα εχει τοποθετησει ο ιδιος απο αρκετα μικρη ηλικεια και συμφωνα με αυτα ζει, συμπεριφερεται, επιβιωνει και συνυσφερει στην κοινωνια. Αν για καποιο λογο αναγκαστει να σπασει τα ορια αυτα (πχ ειναι ενας εναρετος και καλος ανθρωπος και αναγκαστει να σκοτωσει για να επιβιωσει) τοτε πιστευω πως ο ανθρωπος αυτος θα καταρευσει συναισθηματικα την ωρα ακριβως που αναγκαστηκε να σπασει το φραγμα πισω αποο το οποιο ζουσε τοσα χρονια προστατευμενος. Σαν καθαρα φιλοσοφικο ερωτημα ομως η θεωρια μου και η σκεψη μου ειναι αυτη που εγραψα παραπανω...

TXC ειμαι ακομα αρκετα νεος και δεν εχω αρκετα ωριμη σκεψη αλλα διαβαζω φιλοσοφια και μου αρεσει να σκεφτομαι, ισως γραφω λιγο μπερδεμενα αλλα προσπαθησε να τα διαβασεις και να καταλαβεις τι λεω! Περιμενω την απαντηση σου!! smile :) Επισης oi TXC ηταν ο,τι καλυτερο............. ακου το'' Ξοδι'' αν δεν το χεις ακουσει!!!
txc2004Date: Κυριακή, 11.09.2016, 15:45 | Message # 10
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
Έκανες μια αρκετά πλήρη ανάλυση που περιλαμβάνει είδη ορίων που μπορεί να υπάρχουν, τρόπους που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος, να τα αλλάξει, καθορίσει, υπερβεί, χρησιμοποιήσει, καταργήσει προς όφελός του και αν και δεν απαντάς ευθέως, καταλαβαίνω ότι συμφωνείς ότι τα όρια δεν είναι παρά προϊόν της φαντασίας...

---

Είναι εσφαλμένο όταν κάποιος αναφέρετε στην ηλικία σαν μέτρο ωριμότητας και σοφίας. Το να μπορεί να σκέφτεται κάποιος ώριμα/σοφά δεν έχει να κάνει με την ηλικία, δεν έχει να κάνει με την γνώση, βοηθούν ίσως στην αρχή αλλά δεν είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται κάποιος...

---

Το txc δεν έχει να κάνει με το συγκρότημα Terror X Crew, ούτε τους ήξερα αν υπήρχαν τότε που έφτιαξα το ψευδώνυμο αυτό, αλλά ούτε και αργότερα με ενδιέφεραν...

Το nickname αυτό το έφτιαξα ούτε θυμάμαι σε ποια ηλικία και είναι σύντμηση του toxic, το οποίο χρησιμοποιούσα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν ακόμη έγραφες όνομα στα σκορ και υπήρχε η δυνατότητα μόνο για τρεις χαρακτήρες...
Message edited by txc2004 - Κυριακή, 11.09.2016, 20:57
mrjohnesDate: Κυριακή, 11.09.2016, 23:09 | Message # 11
Group: Vip
Messages: 27
Status: Offline
Γειά χαρά.
Να ξεκινήσω λέγοντας πως ούτε και εγώ είμαι εδώ για αντιπαράθεση, αλλά για ανταλλαγή απόψεων. Απλά, πολλές φορές, ξεχνιόμαστε, και γράφουμε με το ύφος που μιλάμε. Όταν μας διαβάζουν άνθρωποι που δεν μας γνωρίζουν, είναι φυσικό να μην πιάνουν αυτά που λέμε.

Αυτό λοιπόν που εννούσα, είναι ότι, όταν προσπαθείς να αναλύσεις την φύση ενός πράγματος, ιδέας κ.τλ. καλό είναι πρώτα να ορίζεις τί είναι αυτό που θέλεις να αναλύσεις. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις, ούτε από τις ιδιότητες, ούτε από τις απόρροιες του πράγματος αυτού, γιατί θα οδηγηθείς σε λάθος συμπεράσματα.
Παράδειγμα:
"1.)είναι κοφτερό, 2.)μπορεί να κόψει και εμάς, αλλά και τους άλλους, 3.)κόβει και για καλό και για κακό".
Τα παραπάνω, είναι ιδιότητες ενός πράγματος. Το ΊΔΙΟ το πράγμα όμως δεν αναφέρεται. Έτσι λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να μιλάει είτε για το μυαλό, είτε για το μαχαίρι. Σίγουρα αυυτά τα δύο μοιράζονται κάποιες κοινές ιδιότητες, είναι όμως τα ίδια;; όχι βέβαια.
Έτσι λοιπόν, ξεκίνησες και εσύ, αναφερόμενος στις ιδιότητες των ορίων (εάν μετακινούνται, εάν έχουν τα ίδια τα όρια, όρια κ.τ.λ.), δεν μας έδωσες όμως έναν ορισμό του ορίου (σύμφωνα πάντα με την δική σου άποψη).

"Αρχή" σημαίνει ένας θεμελιακός κανόνας ο οποίος όμως είναι ειδικός και αποδεδειγμένος, πάνω στον οποίο βασίζονται δδιάφορες, είτε υποθέσεις, είτε τεκμηριωμένες αποδείξεις.
"Αξίωμα" μια γενική και αυταπόδεικτη θεμελιακή αρχή.
"Υπόθεση" είναι κάτι που θεωρούμε ότι υπάρχει.
Οι διαφορές λοιπόν είναι κάτα κύριο λόγο ότι το 1ο ισχύει για όλους και είναι κάτι που αποδεικνύεται, το 2ο είναι πάλι για όλους αλλά ΔΕΝ υπάρχει απόδειξη, και το 3ο είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό για τον καθένα, και δεν χρειάζεται να το αποδείξεις.

Ποιός σου είπε ότι τα μαθηματικά είναι μόνο η προπαίδεια;; ποιός σου είπε ότι τα μαθηματικά δεν είναι φιλοσοφία;;

Φιλοσοφία φίλε txc, για πολλούς, σημαίνει να παίρνεις κάτι δεδομένο, να το σπας σε κομμάτια, και να φτιάχνεις, ή να φτάνεις, σε κάτι εντελώς καινούριο. Έτσι λοιπόν, η φιλοσοφία, η οποία έχει να κάνει με την σκέψη σαφώς, χωρίζεται σε αφηρημένη και συγκεκριμένη.
Τα μαθηματικά είναι εκείνος ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Είναι το εργαλείο, με το οποίο, παίρνεις αφηρημένες έννοιες, τις συγκεκριμενοποιείς και μπορείς με λογικές πράξεις να φτάσεις σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Π.χ. η έννοια του απείρου, ή και του μηδενός. Η ανατολική φιλοσοφία την οποία κατέχεις, βρίθει από έννοιες του κενού και του απείρου. Και όμως, τα μαθηματικά μπορούν και κάνουν λογικές πράξεις με αυτά.

Και κάτι τελευταίο, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί και κάνει πράξεις και ξέρει την προπαίδεια, δεν σημαίνει ότι ξέρει και μαθηματικά.

Φιλικά victory
 
txc2004Date: Δευτέρα, 12.09.2016, 00:54 | Message # 12
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
mrjohnes, Χαιρετώ!

Δεν είμαι σε κάτι αντίθετος...
Συμφωνώ σε όσα λες και μου αρέσει που επεξήγησες και τις έννοιες του πως λειτουργούν.

Εσύ πολύ όμορφα και ωραία τα αναλύεις και τα επεξηγείς, εγώ όμως δεν τα ξέρω αυτά για να τα κάνω με τον τρόπο που επεξηγείς παραπάνω. Όπως άφησα να εννοηθεί στο intelligent test δεν είμαι σπουδαγμένος, ούτε μαθηματικός είμαι ούτε φιλόσοφος είμαι, απλώς κάνω ότι μπορώ με τον τρόπο που ξέρω, γι αυτό μου αρέσει που δίνεις εξηγήσεις και αυτό με βοηθάει να καταλάβω πως λειτουργούν...

Στην πραγματικότητα έβαλα αρχικά την ανάρτηση αυτή για πλάκα, σαν παιχνιδάκι, σαν σπαζοκεφαλιά όπως το ονόμασα προηγουμένως, εξού και οι τρελές φατσούλες που έχω στο τέλος. Δεν περίμενα κανέναν να απαντήσει και να ασχοληθεί, αν ήξερα θα ότι θα είχε ενδιαφέρον ίσως και να το διατύπωνα αλλιώς...

Βέβαια αν το είχα διατυπώσει αλλιώς δεν θα είχαμε κάνει αυτές τις σκέψεις που έχουμε κάνει τώρα.

Συμφωνώ και επ αυξάνω και στο σημείο:

Το γεγονός ότι κάποιος μπορεί και κάνει πράξεις και ξέρει την προπαίδεια, δεν σημαίνει ότι ξέρει και μαθηματικά το ίδιο υσχίει και για όταν κάποιος λέει βαθυστόχαστα και γεμάτα νόημα λόγια δεν σημαίνει ότι είναι και φιλόσοφος...

Ένα και μόνο σημείο που θέλω να ξεκαθαρίσω εκεί που λες "γιατί τα μαθηματικά να μην είναι φιλοσοφία..." Όχι δεν τα  ξεχωρίζω αυτά, εννοούσα ότι αυτό είναι κάτι που βλέπω συνήθως στους άλλους...

Εγώ τουλάχιστον προσωπικά, στα Μαθηματικά τη Φυσική τη Φιλοσοφία το Σύμπαν τον Θεό και ότι άλλο υπάρχει που δεν έγραψα εδώ τώρα, σε όλα δίνω την ίδια βαρύτητα και ουσία γιατί όλα είναι ένα στο τέλος.Message edited by txc2004 - Δευτέρα, 12.09.2016, 01:19
pene_Date: Δευτέρα, 19.09.2016, 17:06 | Message # 13
Group: χρήστες
Messages: 4
Status: Offline
Θεωρώ πως τα όρια δεν έχουν όρια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά όρια. Αυτά που γίνονται κοινώς αποδεκτά σε κοινωνίες θα τα ονομάσω κοινωνικά όρια. Αυτά που θέτει ο καθένας στον εαυτό του ή στα παιδιά του θα τα ονομάσω προσωπικά όρια. Τόσο τα προσωπικά όσο και τα κοινωνικά όρια, μπορούν δυνητικά να ξεπεραστούν. Υπάρχουν και τα αξεπέραστα όρια

Όταν παρατηρούνται στην ιστορία φαινόμενα όπως: εξεγέρσεις, στάσεις, πολέμοι, αλλαγές πολιτευμάτων κλπ πρόκειται για ξεπέρασμα και επανατοποθέτηση κοινωνικών ορίων. Εφόσον τα όρια ξεπερνιούνται, ναι, είναι στη φαντασία μας. Ακίνητα δε θα τα χαρακτήριζα. Ίσως να τα παρομοίαζα με παρτίδα σκάκι. Τα όρια είναι φτιαγμένα για να προστατεύουν κάτι από κάτι άλλο. Όταν αυτά τα κάτι βρεθούν αντιμέτωπα, επικρατεί το πιο δυνατό.

Θα ορίσω ως πνευματικό κόσμο τον κόσμο της φαντασίας μας, τον κόσμο των ιδεών και ως  υλικό κόσμο, αυτόν που ζούμε και όπως τον αντιλαμβανόμαστε με τις 5 μας αισθήσεις. Τα όρια, είναι το σημείο τομής του πνευματικού κόσμου με τον υλικό. Θέτονται στον πνευματικό κόσμο και τηρούνται στον υλικό κόσμο.

Παράδειγμα: Απογορεύεται ο φόνος. (στη φαντασία μας,  αφού εκεί τοποθετήσα τα όρια) Αν σηκώσω το μαχαίρι και το μπήξω στην καρδιά κάποιου, πεθαίνει. Είναι επιλογή μου αν θα κρατήσω το όριο αυτό ή όχι. Σε περίοδο πολέμου δεν ισχύει. Σε καιρό ειρήνης, αν δεν ίσχυε, φανταστείτε έναν κόσμο όπου μόλις νευρίαζε κανείς θα έβγαζε μαχαίρι κατευθείαν.

Ξεπερνώντας τα προσωπικά όρια, συνήθως οι επιπτώσεις επηρεάζουν το ίδιο το άτομο. Είναι τα σημεία που ο άνθρωπος αναθεωρεί τα "μέχρι τώρα" όρια και τοποθετεί νέα στον τρόπο ζωής και στον χαρακτήρα του, στην κοσμοθεωρία του και πάει λέγοντας. Ακόμα και όταν κάποιος πει: "μου αρέσει να ζω χωρίς όρια", μόλις έχει θέσει ένα όριο.

Πολλά από τα όρια είναι φτιαγμένα για να "προστατεύουν". Φυσικά δεν τα επιλέξαμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι, για τη δική μας προστασία. Το
όριο του βρέφους είναι ο αμνιακός σάκος. Ο σάκος σπάει και το βρέφος
γεννιέται. Μόλις έσπασε το πρώτο του όριο! (ίσως το δεύτερο, αν θεωρηθεί
πρώτο η στιγμή της σύλληψης). Επόμενο όριο όσον αφορά τη ζωή: η σωστή
λειτουργία του οργανισμού.

Το υπέρτατο όριο και το μοναδικό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί - βάσει των όσων ξέρουμε - είναι ο θάνατος. Αναφέρομαι στο θάνατο του υλικού σώματος μιας και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει μεταθανάτεια ζωή. Το οποίο μπορεί να είναι κάτι που πιστεύουμε ή όχι. Σίγουρα όμως δεν έχουμε απτές αποδείξεις.

Είναι λίγο μπερδεμένος ο λόγος μου, αλλά θέλω να πιστεύω πως μια γενική εικόνα τη μετέφερα. Έκαψα κύτταρα είναι η αλήθεια.
txc2004Date: Πέμπτη, 03.11.2016, 14:33 | Message # 14
Group: moderator
Messages: 1121
Status: Online
pene_,

Quote pene_ ()
Είναι λίγο μπερδεμένος ο λόγος μου, αλλά θέλω να πιστεύω πως μια γενική εικόνα τη μετέφερα.

Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα η σκέψη σου!

Quote pene_ ()
Έκαψα κύτταρα είναι η αλήθεια.

Αυτή είναι η πιο ωραία απάντηση που έχει δοθεί! Χαχαχα!
Όχι να το κάψει... Χαχαχα!

Να σκεφτεί...!
Έξω από τα συνηθισμένα..., έξω από τα όρια του νου του...

Να σκεφτεί με έννοιες...


Message edited by txc2004 - Πέμπτη, 03.11.2016, 14:38
sakis7777Date: Παρασκευή, 04.11.2016, 00:19 | Message # 15
Group: χρήστες
Messages: 8
Status: Offline
για εμενα ορια σημαινει συνδιασμοι...
δηλ ποσους δυνατους συνδιασμους μπορεις να κανεις
τα ορια ειναι μια επαναληψη των ιδιων συνδιασμων
μια επαναληψη που οριζει την(τις) πρωσοπικοτητες σου
μαλλον το οριο ειναι αυτος/αυτη , που νομιζεις οτι εισαι....?!?
μαλλον το οριο ειναι αυτο που ρωταει, δηλ...εσυ
οχι τοσο για την απαντηση, αλλα για να νιωσει καλυτερα(το ...οριο)
οτι θα συνεχισει να ζει...και θα καταλαμβανει το σωμα σου...


Message edited by sakis7777 - Παρασκευή, 04.11.2016, 00:25
Forum teniesonline.ucoz.com » Συζήτηση » Γενική Συζήτηση » Φιλοσοφικό Ερώτημα: Τα όρια! (Τα όρια έχουν άραγε όρια?)
Page 1 of 212»
Search:

Εγγραφή
Τυχαίες Σειρές
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Forum
Πρόσφατα σχόλια